Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po japońsku

Kurczak po japońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak po japońsku"

Składniki

  • 300 g piersi kurczaka
  • czosnek
  • łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta kolendry
  • mielony pieprz
  • 4 łyżki sherry
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak po japońsku

Przygotowanie

  1. Mięso płuczę, osuszam i kroję na cienkie paski. Przygotowuję sos: mieszam ostry keczup, sos sojowy, sherry, kolendrę oraz pieprz i odstawiam. Na patelni rozgrzewam olej, wkładam mięso, mieszam. Dodaję świeżo utarty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę na mocnym ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

  2. Następnie wlewam przygotowany wcześniej sos, mieszam i smażę jeszcze całość przez 2 minuty. W tym czasie sos zrobi się bardzo gęsty i dokładnie oblepi kawałki mięsa, które powinno być już miękkie. Danie podaję z białym lub brązowym ryżem.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń