Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania z piersi kurczaka mają same zalety: są bardzo smaczne, dosyć tanie, zdrowe i niskokaloryczne.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1159
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1159
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
Składniki
Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz kuchennym ręcznikiem i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż do miski. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były zanurzone w marynacie. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Na patelnię wlej olej. Gdy będzie gorący, wsyp curry i mieszając, smaż 2-3 min. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę - zeszklij ją. Włóż rozdrobnione pomidory z puszki, duś na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku cukrem. Na koniec włóż kurczaka wraz z zalewą jogurtową.
Całość duś na niewielkim ogniu aż mięso zmięknie, a z cebuli, pomidorów i jogurtu otrzymasz spójny sos. Gdyby sos był za gęsty, możesz do niego dodać trochę wody. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.