Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania z piersi kurczaka mają same zalety: są bardzo smaczne, dosyć tanie, zdrowe i niskokaloryczne.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz kuchennym ręcznikiem i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż do miski. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były zanurzone w marynacie. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Na patelnię wlej olej. Gdy będzie gorący, wsyp curry i mieszając, smaż 2-3 min. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę - zeszklij ją. Włóż rozdrobnione pomidory z puszki, duś na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku cukrem. Na koniec włóż kurczaka wraz z zalewą jogurtową.
Całość duś na niewielkim ogniu aż mięso zmięknie, a z cebuli, pomidorów i jogurtu otrzymasz spójny sos. Gdyby sos był za gęsty, możesz do niego dodać trochę wody. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.