Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałki piersi z kurczaka w pysznym sosie śmietanowo-żurawinowym, a do tego makaron pełnoziarnisty typu penne. Połączenie smaków kwaśnego ze słodkim i ostrym to raj dla kubków smakowych. Smakuje wyśmienicie! Jest to mój autorki przepis :)
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i podsmażamy. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką słodką i papryką chili. Do podsmażonego kurczaka dodajemy żurawinę świeżą lub mrożoną.
Smażymy razem chwilę aż żurawina lekko zmięknie. Następnie zalewamy wszystko śmietaną 30% i dusimy ok. 5-7 min. Dodajemy miód oraz cukier. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 3-5 min.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem żurawinowym z kurczakiem.
Kaczki nie trzeba chyba nikomu polecać, w szczególności w tak aksamitnym sosie:)
Odsłon: 5114
Soczysty kurczak w ciekawym sosie na kolorowo.
Odsłon: 44774
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5127
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 242
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 178
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 80
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 39
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5127
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 242
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 178
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 80
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 39
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i podsmażamy. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką słodką i papryką chili. Do podsmażonego kurczaka dodajemy żurawinę świeżą lub mrożoną.
Smażymy razem chwilę aż żurawina lekko zmięknie. Następnie zalewamy wszystko śmietaną 30% i dusimy ok. 5-7 min. Dodajemy miód oraz cukier. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 3-5 min.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem żurawinowym z kurczakiem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Muszelki z sosem meksykańskim
Dania główne
Roladki z kurczaka z pieczarkami
Dania główne
Żeberka gotowane i smażone
Dania główne
Szarpana wieprzowina
Muszelki z sosem meksykańskim
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 10
Roladki z kurczaka z pieczarkami
Roladki z obłędnym nadzieniem. Pyszne nadziewane roladki, które zniknęły ze s...
Odsłon: 61