Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w zielonym curry

Kurczak w zielonym curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 246

Aromatyczne i pikantne danie z kurczakiem, szpinakiem oraz świeżym smakiem mięty

Składniki

  • 25 g liści kolendry
  • 25 g świeżego szpinaku
  • 2,5 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 – 3 zielone chilli
  • 15 g świeżych liści mięty
  • 1,5 łyżeczki soku z limonki
  • 85 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 700 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostki o wielkości 2 cm
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • 2 torebki ryżu typu basmati
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak w zielonym curry

Przygotowanie

  1. W blenderze umieszczamy kolendrę, szpinak, imbir, czosnek, chilli, miętę, sok z limonki, 1/2 łyżeczki soli oraz odrobine wody. Dokładnie miksujemy i dodajemy jogurt. Pozostawiamy na chwilę.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę cebulę, po uzyskaniu złotego koloru dodajemy pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy przez około 2, 3 minut i dodajemy kurkumę, cukier, połowę jogurtu i podgrzewamy przez następne kilka minut.

  3. Obniżamy temperaturę i dodajemy resztę jogurtu. Delikatnie podgrzewamy całość dania i redukujemy powstałe płyny. Delikatnie dodajemy zmiksowane zioła i podgrzewamy przez 4-5 minut.

  4. Podajemy z ryżem basmati i dużą łyżką gęstego jogurtu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń