Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z grilla

Kurczak z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 47257

Pyszne, mało kalorii bo z grilla więc bez smażenia na tłuszczu.

Składniki

  • udka kurczaka lub skrzydełka, 6 sztuk
  • Miód, 2 łyżki stołowe
  • cytryna, 1 szt
  • tymianek, 1 łyżeczka mała
  • imbir, 1 łyżeczka mała
  • sól, 1 łyżeczka mała
  • pieprz, 1 łyżeczka mała
  • przyprawa do kurczaka, 1 łyżeczka mała
  • Papryka słodka, 1 łyżeczka mała
  • olej, 1 łyżeczka mała
  • czosnek, 4 ząbki
  • cebula, 1 duża, 2 małe
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak z grilla

Przygotowanie

  1. Udka obrałam ze skórki bo jej nie lubię jak ktoś lubi ro może być ze skórką. Układamy w misce. Kroimy cebulę na krążki, gnieciemy w ręku żeby puściła sok i wrzucamy na udka.

  2. Do słoika wlewamy 1 łyżeczkę oleju, 2 łyżki stołowe miodu, wyciskamy sok z całej cytryny, wyciskamy czosnek, wrzucamy wszystkie przyprawy. Zakręcamy słoik i potrząsamy żeby się wszystko wymieszało.

  3. Polewamy kurczaka, mieszamy razem i wstawiamy do lodówki najlepiej na 2 dni wtedy wszystko się "przegryzie" i smakuje niesamowicie.

  4. I najważniejsza rzecz w tym momencie potrzebny jest facet! Przecież nie będziemy się brudziły grillem he he ;) żarcik

  5. Więc grillujemy ok 30 min, po 15 minut na każdą ze stron. Kurczak misi się pięknie przypiec na wierzchu.

  6. Podajemy z warzywami i chlebkiem lub ziemniakami, kompozycja dowolna.

  7. Smacznego !!!! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń