Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z owocami i miętą"
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 346
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1470
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 620
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1287
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 346
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1470
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 620
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1287
Składniki
Owoce namocz. Piersi z kurczaka umyj, oczyść, osusz. Przekrój na cieńsze płaty. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Następnie dokładnie natrzyj marynatą przygotowaną z podanych składników (użyj soku z połowy cytryny). Obłóż pokrojoną cebulą. Wstaw do lodówki na ok. 2 godz.
Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, na każdym płacie rozłóż osączone owoce. Zwiń w cienkie roladki, zepnij je wykałaczkami. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180°C ok. 50 minut. W trakcie pieczenia obróć.
Gotowe roladki wyjmij i przestudź. Pokrój je na wąskie plasterki, w każdy wbij wykałaczkę, dekorując ew. połówką pomidorka koktajlowego.
W kieliszkach rozłóż miętę – część listków w całości, a część bardzo drobno posiekaj (lub zblenduj). Dodaj po kawałku listka sałaty strzępiastej (możesz dodać też młode listki tymianku, czerwonej bazylii).
Skrop sokiem z drugiej połówki cytryny i oliwą, oprósz cynamonem i pieprzem. W każdym kieliszku umieść przekąskę z kurczaka i podaj.Źródło: Świat kobiety