Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z owocami i miętą"
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 946
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3942
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19008
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 946
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3942
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19008
Składniki
Owoce namocz. Piersi z kurczaka umyj, oczyść, osusz. Przekrój na cieńsze płaty. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Następnie dokładnie natrzyj marynatą przygotowaną z podanych składników (użyj soku z połowy cytryny). Obłóż pokrojoną cebulą. Wstaw do lodówki na ok. 2 godz.
Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, na każdym płacie rozłóż osączone owoce. Zwiń w cienkie roladki, zepnij je wykałaczkami. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180°C ok. 50 minut. W trakcie pieczenia obróć.
Gotowe roladki wyjmij i przestudź. Pokrój je na wąskie plasterki, w każdy wbij wykałaczkę, dekorując ew. połówką pomidorka koktajlowego.
W kieliszkach rozłóż miętę – część listków w całości, a część bardzo drobno posiekaj (lub zblenduj). Dodaj po kawałku listka sałaty strzępiastej (możesz dodać też młode listki tymianku, czerwonej bazylii).
Skrop sokiem z drugiej połówki cytryny i oliwą, oprósz cynamonem i pieprzem. W każdym kieliszku umieść przekąskę z kurczaka i podaj.Źródło: Świat kobiety