Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym

Kurczak z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 2996

Dodano:

Odsłon: 7325

Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym. Bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Pierś z kurczaka w formie kotletów już nam się trochę ujadła, jeśli już kupuję ten rodzaj mięsa staram się urozmaicić jego podanie. Tym razem po powrocie z pracy zrobiłam kurczaka w lekkim sosie pomidorowym. Dodatkiem do tego był ryż w formie risotto z zielonym groszkiem i marchewką.

Składniki

  • 50 dkg piersi z kurczaka
  • 15-20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • Pieprz
  • Sól
  • papryka ostra, papryka słodka
  • 3 łyżki masła
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i obsmażyłam z każdej strony na patelni z rozpuszczonym masłem.

  2. Pieczarki pokroiłam w plasterki, cebulę w piórka i dodałam do mięsa. Wszystko smażyłam do momentu aż pieczarki i cebula zmniejszyły swoją objętość.
    Dodałam koncentrat pomidorowy i podlałam wszystko 1/3 szklanki wody. Zagotowałam i przyprawiłam do smaku solą, papryką słodką i ostrą oraz delikatnie pieprzem.
    Dolałam śmietankę, wymieszałam i oprószyłam natką pietruszki.

  3. Notatki:
    * zamiast koncentratu można dolać 1 puszkę pomidorów krojonych

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń