Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kwaśna kartoflanka"
Składniki
Cebule obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij połowę cebuli. Dodaj mięso mielone i mieszając co jakiś czas, smaż 5 min, aż się zrumieni. Oprósz je wtedy solą, pieprzem mielonym oraz chili. Dodaj pomidory z puszki razem z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Mieszając co jakiś czas, smaż 3 min. Wszystko przełóż do garnka. Wlej bulion i gotuj 30 min.
Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Zalej posoloną wodą i gotuj do miękkości. Odcedź, przestudź lekko. Obierz z łupinek i pokrój na połówki. Trzymaj w cieple, np. w piekarniku rozgrzanym do 50 st.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż resztę cebuli, zeszklij. Dołóż odciśniętą, posiekaną kapustę kiszoną. Oprósz pieprzem, ostrą oraz słodką papryką. Smaż 10 min.
Miękką kapustę dodaj do zupy. Gotuj jeszcze ok. 5 min. Pod koniec dołóż także ziemniaki. Kapuśniak ew. ponownie dopraw do smaku. Potrawę nałóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki.Źródło: Tina