Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kwiaty cukinii smażone w cieście"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Z wnętrza kwiatów usuń trzonki z pyłkiem, odetnij też łodygi, zostawiając 2-cm końcówki. Cukinię umyj, wytrzyj. Posiekaj drobno albo zetrzyj na tarce o dużych otworkach.
Cebulę, czosnek i chili oczyść, posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Wystudź i dodaj do mięsa. Wbij 1 jajko, dodaj odciśniętą cukinię. Całość przypraw solą i pieprzem, wymeszaj. Z masy uformuj 12 klopsików.
Rozchyl kwiaty i do każdego włóż po jednym klopsiku. Końce płatków delikatnie skręć (jak papierek cukierka), ew. zwiąż je nitką. Dwa jajka zmiksuj z winem, cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj mąkę, wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Wypełnione farszem kwiaty zanurzaj w cieście, następnie wykładaj je na głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z każdej strony kilka minut do czasu, aż całość będzie apetycznie chrupiąca i złocista. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kwiaty polej słodko-kwaśnym sosem azjatyckim.Źródło: Tina