Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kwiaty cukinii smażone w cieście"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 327
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 327
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Z wnętrza kwiatów usuń trzonki z pyłkiem, odetnij też łodygi, zostawiając 2-cm końcówki. Cukinię umyj, wytrzyj. Posiekaj drobno albo zetrzyj na tarce o dużych otworkach.
Cebulę, czosnek i chili oczyść, posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Wystudź i dodaj do mięsa. Wbij 1 jajko, dodaj odciśniętą cukinię. Całość przypraw solą i pieprzem, wymeszaj. Z masy uformuj 12 klopsików.
Rozchyl kwiaty i do każdego włóż po jednym klopsiku. Końce płatków delikatnie skręć (jak papierek cukierka), ew. zwiąż je nitką. Dwa jajka zmiksuj z winem, cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj mąkę, wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Wypełnione farszem kwiaty zanurzaj w cieście, następnie wykładaj je na głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z każdej strony kilka minut do czasu, aż całość będzie apetycznie chrupiąca i złocista. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kwiaty polej słodko-kwaśnym sosem azjatyckim.Źródło: Tina