Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 46
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 67
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2601
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 46
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 67
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2601
Składniki
Składniki na sos boloński: 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki ewentualnie seler 1,5-2 kg mięsa wieprzowego lub wołowego pomidory z puszki (bez skórki), można wspomóc sosem pomidorowym Składniki na sos beszamelowy: 125 g masła 125 g mąki mleko Dodatkowo: 3 mozarelle (1/2 mozarelli na 1 osobę) płaty lasagne (po kilka na osobę) Przygotowanie sosu bolońskiego: Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać pokrojone warzywa (marchew, seler). Mięso pokroić na cienkie paseczki i dodać do warzyw. Dodać pomidory i dodatkowo do smaku przecier pomidorowy (nie koncentrat!). Wszystko to razem dusić, czym dłużej tym lepiej (np. 6 godzin!). Godzinę przed końcem duszenia dodać przyprawy: świeżą bazylię, oregano, rozmaryn, sól, pieprz (mogą być również inne przyprawy). Sos nie powinien być zbyt gęsty. Przygotowanie sosu beszamelowego: Masło rozpuścić, dodać mąkę. Zrobi się jasna zasmażka. Dodać mleka (na tyle, aby sos doszedł do niezbyt gęstej konsystencji). Gotować około 20 minut. Pod koniec dodać sól, pieprz. Można wbić żółtko. Przygotowanie całości: Płaty lasagne podgotować około 4 minut. W naczyniu na lasagne (jedno naczynie na osobę!) poukładać warstwami na przemian: sos boloński, płat lasagne, sos beszamelowy, płat lasagne i.t.d. zakończyć sosem beszamelowym. Na samą górę pokroić cieńko mozarellę i na nią dać troszeczkę masła, żeby się nie spaliła (wbrew pozorom, masło się na pewno nie spali!) Zapiekać około 40 minut (200 stopni w piecu normalnym lub 180 stopni w piecu z obiegiem gorącego powietrza). Smacznego! P.S: Ja robię sos (zarówno boloński jak i beszamelowy) w dużych ilościach na raz i zamrażam - ani smak ani wygląd nie ucierpią. W ten sposób można sporo pracy zaoszczędzić.