Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8109
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8109
Składniki
SKŁADNIKI na 2 porcje: płatki lasagne (surowe) sos mięsny: - 200-250 g mielonego - 1 cebula - 1-2 łodyżki selera - 1 marchewka - 30-50 g boczku - przecier pomidorowy - 200 g pomidorów z puszki (lub 4-5 pomidory-czerwone w środku obrane ze skórki i pocięte w kwadraciki) - wegeta, pieprz - gałka muszkatołowa sos serowy: - 1 łyżeczka masła - 1 łyżka mąki - 2 dl (=200 ml) mleka zimnego - 2 łyżki startego parmezanu(lub innego żółtego sera) - 1/2 łyżeczki soli - po 1/4 łyżeczki: białego pieprzu (lub czernego) i gałki muszkatołowej przepis wykonanie sosu mięsnego: najpierw podsmażyć i doprawić do smaku mięso mielone, jak już będzie gotowe to dodać pocięty w kosteczke boczek i pozostałe warzywa, dodać pomidory i dolać wody(tak aby powstał sos), później przecier i przyprawy do smaku. wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 30 min, co jakiś czas mieszając, dolewając wody (jeśli jest taka potrzeba) i doprawiając. wykonanie sosu serowego: wszystkie składniki zmiksować razem w mikserze w posmarowanej oliwą formie: najpierw ułożyć : - warstwe surowych płatków lasagne - pół sosu mięsnego - surowe płatki lasagne - sos mięsny - posypać serem żółtym i wszystko polać sosem serowym piec ok 45 min w temp. 225 st. C, forma przez ok 30 min powinna być przykryta folią aluminiową a dopiero pod koniec pieczenia odkryć forme do sosu mięsnego można dodać pieczarki lub inne warzywa wg. upodobania na zdjęciu lasagne z sałatką-pomidory i mozarella przepis bardzo dobry i wielokrotnie sprawdzony :) :D xD