Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne, dla wielu kolejna potrawa włoska, dla innych znana jako kluski z Chin. Ile osób tyle opini na temat skąd pochodzi Lasagne. Danie składające się głównie z sosu pomidorowego, mięsa, beszamelu oraz sera, układane na przemian. Zdarzają się też przepisy na wersje wegetariańskie czy też na słodko.
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 210
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 394
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 268
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 665
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 210
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 394
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 268
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 665
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki w półplasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Mieso mielone mieszamy z startym lub drobno posiekanym czosnkiem. Dodajmy do cebuli z pieczarkami i smażymy prżez ok.15 minut. Dodajemy pomidory. Przyprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią i pieprzem.
Przygotowanie sosu beszamelowego: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy podgotowywujemy makaron przez ok3 minuty, wrzucając po 2-3 płaty makaronu, aby się nie posklejał.
Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Przekladamy nasze składniki: Makaron, trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Mi wychodzi przekładana 3 razy. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 45 minut. Lasagne do wykonania jest czasochłonna, ale wynagradza nam później swoim smakiem. Smacznego.