Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne, dla wielu kolejna potrawa włoska, dla innych znana jako kluski z Chin. Ile osób tyle opini na temat skąd pochodzi Lasagne. Danie składające się głównie z sosu pomidorowego, mięsa, beszamelu oraz sera, układane na przemian. Zdarzają się też przepisy na wersje wegetariańskie czy też na słodko.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 283
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 38
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 751
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 160
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 283
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 38
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 751
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 160
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki w półplasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Mieso mielone mieszamy z startym lub drobno posiekanym czosnkiem. Dodajmy do cebuli z pieczarkami i smażymy prżez ok.15 minut. Dodajemy pomidory. Przyprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią i pieprzem.
Przygotowanie sosu beszamelowego: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy podgotowywujemy makaron przez ok3 minuty, wrzucając po 2-3 płaty makaronu, aby się nie posklejał.
Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Przekladamy nasze składniki: Makaron, trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Mi wychodzi przekładana 3 razy. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 45 minut. Lasagne do wykonania jest czasochłonna, ale wynagradza nam później swoim smakiem. Smacznego.