Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne, dla wielu kolejna potrawa włoska, dla innych znana jako kluski z Chin. Ile osób tyle opini na temat skąd pochodzi Lasagne. Danie składające się głównie z sosu pomidorowego, mięsa, beszamelu oraz sera, układane na przemian. Zdarzają się też przepisy na wersje wegetariańskie czy też na słodko.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231615
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4891
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36041
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1321
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231615
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4891
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36041
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1321
        
        
                Składniki
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki w półplasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Mieso mielone mieszamy z startym lub drobno posiekanym czosnkiem. Dodajmy do cebuli z pieczarkami i smażymy prżez ok.15 minut. Dodajemy pomidory. Przyprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią i pieprzem.
Przygotowanie sosu beszamelowego: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy podgotowywujemy makaron przez ok3 minuty, wrzucając po 2-3 płaty makaronu, aby się nie posklejał.
Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Przekladamy nasze składniki: Makaron, trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Mi wychodzi przekładana 3 razy. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 45 minut. Lasagne do wykonania jest czasochłonna, ale wynagradza nam później swoim smakiem. Smacznego.