Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, łatwe i szybkie danie, które wszyscy znamy i lubimy
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 387
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2770
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14475
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 387
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2770
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14475
Składniki
rozgrzać oliwę z oliwek w sporym garnku, wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę i pokrojony na plasterki czosnek - smażyć, aż się zarumienią. Dodać mięso mielone- smażyć, często mieszając by mięso nie przywarło do dna. Kiedy będzie usmażone dodaję przecier pomidorowy i poszatkowane zioła oraz pokrojone oliwki i trochę wody oliwkowej, w której pływały. Wlewam kieliszek wina - resztę zostawiam na później, do dania. Gotuję na niewielkim ogniu ok 10 min.
dno naczynka żaroodpornego wykładam warstwą makaronu, na to wlewam tyle sosu, by zakrył makaron. Na to kolejna warstwa makaronu i znowu sos. Na sos kładę pokrojone w plasterki 2 kulki sera mozarella i pokrojone pomidory suszone i kolejną warstwę makaronu. I tak do wykończenia składników - ostatnią warstwą powinien być sos.
Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem ok 25-30 minut, chwilę przed końcem wrzucam na wierzch tarty ser żółty. Smacznego, świetnie smakuje z resztą wina czerwonego:)