Do góry

Dania główne Przepis na:

lasagne z sosem bolońskim

lasagne z sosem bolońskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 28

Dodano:

Odsłon: 2684

pyszne, łatwe i szybkie danie, które wszyscy znamy i lubimy

Składniki

  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 5 ząbków
  • oliwa z oliwek
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 duże opakowanie przecieru pomidorowego
  • kilka oliwek
  • 2 opakowania sera mozarella - 2 kulki duże
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • kieliszek wina czerwonego wytrawnego
  • ser żółty
  • makaron lasagne
  • ulubione zioła - rozmaryn, oregano, bazylia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. rozgrzać oliwę z oliwek w sporym garnku, wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę i pokrojony na plasterki czosnek - smażyć, aż się zarumienią. Dodać mięso mielone- smażyć, często mieszając by mięso nie przywarło do dna. Kiedy będzie usmażone dodaję przecier pomidorowy i poszatkowane zioła oraz pokrojone oliwki i trochę wody oliwkowej, w której pływały. Wlewam kieliszek wina - resztę zostawiam na później, do dania. Gotuję na niewielkim ogniu ok 10 min.

  2. dno naczynka żaroodpornego wykładam warstwą makaronu, na to wlewam tyle sosu, by zakrył makaron. Na to kolejna warstwa makaronu i znowu sos. Na sos kładę pokrojone w plasterki 2 kulki sera mozarella i pokrojone pomidory suszone i kolejną warstwę makaronu. I tak do wykończenia składników - ostatnią warstwą powinien być sos.

  3. Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem ok 25-30 minut, chwilę przed końcem wrzucam na wierzch tarty ser żółty.
    Smacznego, świetnie smakuje z resztą wina czerwonego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 lipca 2013 Twoja lasagne prezentuje się bardzo smakowicie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 lipca 2013 Na pewno pyszniutkie, przepis obrazowo przedstawiony. Jak na początek to wielkie brawa, pozdrawiam :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń