Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, łatwe i szybkie danie, które wszyscy znamy i lubimy
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44595
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181933
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 172
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44595
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181933
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 172
Składniki
rozgrzać oliwę z oliwek w sporym garnku, wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę i pokrojony na plasterki czosnek - smażyć, aż się zarumienią. Dodać mięso mielone- smażyć, często mieszając by mięso nie przywarło do dna. Kiedy będzie usmażone dodaję przecier pomidorowy i poszatkowane zioła oraz pokrojone oliwki i trochę wody oliwkowej, w której pływały. Wlewam kieliszek wina - resztę zostawiam na później, do dania. Gotuję na niewielkim ogniu ok 10 min.
dno naczynka żaroodpornego wykładam warstwą makaronu, na to wlewam tyle sosu, by zakrył makaron. Na to kolejna warstwa makaronu i znowu sos. Na sos kładę pokrojone w plasterki 2 kulki sera mozarella i pokrojone pomidory suszone i kolejną warstwę makaronu. I tak do wykończenia składników - ostatnią warstwą powinien być sos.
Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem ok 25-30 minut, chwilę przed końcem wrzucam na wierzch tarty ser żółty. Smacznego, świetnie smakuje z resztą wina czerwonego:)