Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lasagne z w trzech kolorach"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 526
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3590
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4592
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30573
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 526
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3590
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4592
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30573
Składniki
około 75 minut
Marchew obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać marchewkę, smażyć kilka minut.
Dołożyć mielone mięso, smażyć 5 minut. Pod koniec posypać słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy. Podlać 100 ml bulionu. Dusić 5 minut.
Zrobić beszamel: rozgrzać w garnku masło, oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z resztą bulionu i śmietaną. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mozzarellę pokroić w plasterki.
Na spodzie natłuszczonego żaroodpornego naczynia rozsmarować kilka łyżek sosu beszamelowego. Przykryć 3 płatami makaronu. Rozsmarować połowę mięsnej masy. Posmarować ją odrobiną beszamelu. Przykryć połową plasterków mozzarelli. Na tym ułożyć resztę makaronu, mięsa i sos.
Posypać listkami bazylii i orzeszkami piniowymi. Przykryć resztą mozzarelli. Lasagne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut.
Jak zafarbować domowy makaron? Liście szpinaku (boć winy) duś pod przykryciem 5 minut. Gdy będzie miękki, odcedź, drobno posiekaj, zagniataj ze składnikami makaronu.Źródło: Życie na gorąco