Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lasagne z w trzech kolorach"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 144
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 334
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9031
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 144
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 334
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9031
Składniki
około 75 minut
Marchew obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać marchewkę, smażyć kilka minut.
Dołożyć mielone mięso, smażyć 5 minut. Pod koniec posypać słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy. Podlać 100 ml bulionu. Dusić 5 minut.
Zrobić beszamel: rozgrzać w garnku masło, oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z resztą bulionu i śmietaną. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mozzarellę pokroić w plasterki.
Na spodzie natłuszczonego żaroodpornego naczynia rozsmarować kilka łyżek sosu beszamelowego. Przykryć 3 płatami makaronu. Rozsmarować połowę mięsnej masy. Posmarować ją odrobiną beszamelu. Przykryć połową plasterków mozzarelli. Na tym ułożyć resztę makaronu, mięsa i sos.
Posypać listkami bazylii i orzeszkami piniowymi. Przykryć resztą mozzarelli. Lasagne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut.
Jak zafarbować domowy makaron? Liście szpinaku (boć winy) duś pod przykryciem 5 minut. Gdy będzie miękki, odcedź, drobno posiekaj, zagniataj ze składnikami makaronu.Źródło: Życie na gorąco