Do góry

Dania główne Przepis na:

Łatwa lazania

Łatwa lazania

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Łatwa lazania"

Składniki

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 800 g pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże plastry żółtego sera
  • łyżka suszonego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łatwa lazania

Przygotowanie

  1. Z pomidorów zdejmujemy skórkę. Miąższ, bez nasion, miksujemy. Na dwie rozgrzane łyżki oliwy wrzucamy mięso, smażymy 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory, startą na drobnej tarce jarzynowej cebulę i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy łyżką suszonego oregano. Stale mieszając, smażymy 20 minut.

  2. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Delikatnie, łyżką cedzakową, wyjmujemy z wody. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, następnie mięso z sosem, przykrywamy płatami lasagne itd., aż do wyczerpania składników. Na wierzch dajemy żółty ser, który nadaje się do zapiekania.

  3. Na 20 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160oC. 3. Lazanię dekorujemy listkami bazylii i natychmiast podajemy.

  4. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 3,30 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 245 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 23 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń