Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Letni rosołek na udkach kurczaka"
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 233
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 184
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2667
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 233
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 184
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2667
Składniki
Udka opłucz starannie, włóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń szumowinę. Gotuj wywar z łyżeczką soli, 2-3 ziarnami ziela angielskiego i listkiem laurowym około 40 minut.
Cebulę oraz ząbki czosnku obierz, poszatkuj, oczyszczone marchewki pokrój w plasterki. Kawałek selera pozbaw skórki, posiekaj w kosteczkę, umytą cukinię pokrój razem ze skórką w cienkie plasterki.
Zioła opłucz, osusz. Otrzyj listki z łodyżek. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż na złoty kolor. Dodaj marchewkę oraz seler, jeszcze chwilę smaż razem.
Udka wyjmij z wywaru, ułóż na blasze. Piecz 20 min w 200 st. Wywarem zalej warzywa, zagotuj. Wrzuć oczyszczoną fasolkę i plasterki cukinii. Gotuj 20 min. Dopraw pieprzem, posyp ziołami. Podawaj z udkami kurczaka.
Czas ok. 45 min; porcja – 260 kcal, cena 3,20 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety