Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Letni rosołek na udkach kurczaka"
...ale pyszny.
Odsłon: 673
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 604
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 330
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 127
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5107
...ale pyszny.
Odsłon: 673
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 604
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 330
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 127
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5107
Składniki
Udka opłucz starannie, włóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń szumowinę. Gotuj wywar z łyżeczką soli, 2-3 ziarnami ziela angielskiego i listkiem laurowym około 40 minut.
Cebulę oraz ząbki czosnku obierz, poszatkuj, oczyszczone marchewki pokrój w plasterki. Kawałek selera pozbaw skórki, posiekaj w kosteczkę, umytą cukinię pokrój razem ze skórką w cienkie plasterki.
Zioła opłucz, osusz. Otrzyj listki z łodyżek. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż na złoty kolor. Dodaj marchewkę oraz seler, jeszcze chwilę smaż razem.
Udka wyjmij z wywaru, ułóż na blasze. Piecz 20 min w 200 st. Wywarem zalej warzywa, zagotuj. Wrzuć oczyszczoną fasolkę i plasterki cukinii. Gotuj 20 min. Dopraw pieprzem, posyp ziołami. Podawaj z udkami kurczaka.
Czas ok. 45 min; porcja – 260 kcal, cena 3,20 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety