Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lilianka to nowa odsłona tradycyjnego ciasta napoleonki. W tej wersji możesz wyczuć kokos i czekoladę, które urozmaicają smak kremu budyniowego.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5273
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17186
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2493
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4676
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5273
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17186
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2493
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4676
Składniki
Wlej dwie szklanki mleka do wysokiego naczynia. Dodaj zawartość paczki z budyniem, żółtka oraz mąkę. Całość zmiksuj krótko do połączenia. Pozostałe mleko zagotuj w dużym rondelku albo garnku wraz z masłem i cukrami. Kiedy składniki się rozpuszczą, zmniejsz moc palnika i cienkim strumieniem wlewaj przygotowaną masę. Mieszaj energicznie, aby konsystencja kremu zrobiła się gęsta, ale nie miała grudek. Kiedy wszystkie składniki się połączą, odstaw.
Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Na końcu dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj delikatnie.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na blaszce rozłóż herbatniki. Delikatnie rozprowadź cienką warstwę czekolady. Wyłóż cały krem budyniowy, a następnie przykryj ją warstwą połowy masy śmietanowo-kokosowej. Ułóż herbatniki lub biszkopty. Na wierzchu rozprowadź drugą część masy śmietanowo-kokosowej.