Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łosoś po nicejsku"
Przepis dnia
Kruche, maślane, pachnące pomarańczą... Z podanych składników wychodzi bardzo...
Odsłon: 3895
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1199
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 438
Przepis dnia
Kruche, maślane, pachnące pomarańczą... Z podanych składników wychodzi bardzo...
Odsłon: 3895
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1199
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 438
Składniki
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 260 kcal, cena 4 zł.
Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości. Odlej, ostudź, obierz z łupinek. Obrane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Filet z łososia opłucz, osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.
Fasolkę szparagową oczyść, odetnij końcówki, usuń ewentualne łyka. Wrzuć ją na osolony wrzątek i gotuj 10 minut. Wyjmij, osącz na sicie, przelej zimną wodą.
W osobnym garnku z osolonym wrzątkiem ugotuj na twardo jajka. Ostudź je, obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Włóż łososia. Smaż po kilka minut z każdej strony. Przestudź, rozdrobnij. Umyj, osusz i pokrój na ósemki pomidory.
Ziemniaki wymieszaj z fasolką, jajkami, łososiem, pomidorami i osączonymi oliwkami. Utrzyj na sos oliwę z octem winnym. Dodaj łyżeczkę drobno poszatkowanej mięty. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej sałatkę. Posyp obficie świeżymi ziołami.
Klasyczną sałatkę nicejską przyrządza się z tuńczyka (grillowanego lub z puszki). Inne charakterystyczne dla tego francuskiego dania dodatki to fileciki anchois, sałata rzymska, papryka, a w niektórych wariantach także bób. Warto wiedzieć, że tradycyjnie jedynym gotowanym em sałatki były jajka.Źródło: Świat kobiety