Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oliwy wg przepisu na opakowaniu (przeważnie około 11 min.). Osączyć i krótko zahartować w lodowatej wodzie. Wrzucić z powrotem do garnka. W czasie gotowania makaronu: na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pokrojoną w talarki cebulą, gdy nieco zmięknie, wrzucić pokrojoną w cienkie talarki nieobraną cukinię. Chwilę podduszać (można skropić wodą) najpierw bez przykrycia (żeby skórka nie straciła koloru), a później przykryć na kolejną chwilę. Gdy cukinia stanie się szklista (ale wciąż chrupiąca), dodać posiekaną bazylię lub 3 szczypty suszonej. Doprawić solą i pieprzem, wsypać orzechy - podduszać kolejną chwilę delikatnie mieszając. Zalać kremówką, zagotować. W tym czasie makaron będzie już ugotowany, po wrzuceniu go z powrotem do garnka, wlać sos cukiniowo - orzechowy, delikatnie wymieszać i od razu podawać, dekorując porcje na talerzach listkami bazylii, ew. można posypać startym parmezanem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

maciejka 15 lutego 2008Zgłoś do usunięcia
A jak smakuje! Łykną to nawet osoby, które nie przepadają za smakiem ziół. Nie ukrywam, że jest to najprostsze danie awaryjne - cukinię mam zawsze w lodówce. ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz