Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
włoski smak lata...
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17268
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 445
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 72
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 165
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 176
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17268
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 445
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 72
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 165
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 176
Składniki
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oliwy wg przepisu na opakowaniu (przeważnie około 11 min.). Osączyć i krótko zahartować w lodowatej wodzie. Wrzucić z powrotem do garnka. W czasie gotowania makaronu: na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pokrojoną w talarki cebulą, gdy nieco zmięknie, wrzucić pokrojoną w cienkie talarki nieobraną cukinię. Chwilę podduszać (można skropić wodą) najpierw bez przykrycia (żeby skórka nie straciła koloru), a później przykryć na kolejną chwilę. Gdy cukinia stanie się szklista (ale wciąż chrupiąca), dodać posiekaną bazylię lub 3 szczypty suszonej. Doprawić solą i pieprzem, wsypać orzechy - podduszać kolejną chwilę delikatnie mieszając. Zalać kremówką, zagotować. W tym czasie makaron będzie już ugotowany, po wrzuceniu go z powrotem do garnka, wlać sos cukiniowo - orzechowy, delikatnie wymieszać i od razu podawać, dekorując porcje na talerzach listkami bazylii, ew. można posypać startym parmezanem.