Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
włoski smak lata...
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30489
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2522
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30489
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2522
Składniki
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oliwy wg przepisu na opakowaniu (przeważnie około 11 min.). Osączyć i krótko zahartować w lodowatej wodzie. Wrzucić z powrotem do garnka. W czasie gotowania makaronu: na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pokrojoną w talarki cebulą, gdy nieco zmięknie, wrzucić pokrojoną w cienkie talarki nieobraną cukinię. Chwilę podduszać (można skropić wodą) najpierw bez przykrycia (żeby skórka nie straciła koloru), a później przykryć na kolejną chwilę. Gdy cukinia stanie się szklista (ale wciąż chrupiąca), dodać posiekaną bazylię lub 3 szczypty suszonej. Doprawić solą i pieprzem, wsypać orzechy - podduszać kolejną chwilę delikatnie mieszając. Zalać kremówką, zagotować. W tym czasie makaron będzie już ugotowany, po wrzuceniu go z powrotem do garnka, wlać sos cukiniowo - orzechowy, delikatnie wymieszać i od razu podawać, dekorując porcje na talerzach listkami bazylii, ew. można posypać startym parmezanem.