Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ryżowy z wołowiną

Makaron ryżowy z wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Makaron ryżowy z wołowiną"

Składniki

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 żółte papryki
  • 1-2 chili
  • 50 ml oleju
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 20 dag pomidorów z puszki
  • 400 ml bulionu
  • 40 dag makaronu ryżowego
  • 2 główki kapusty pak choi
  • 10 dag kiełków groszku
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron ryżowy z wołowiną

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Żółte papryki umyj, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Chili pozbaw pestek, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę oraz czosnek, smaż mieszając, aż się delikatnie zeszklą.

  2. Wrzuć rozdrobnione mięso, podgrzewaj razem 10 min. Na koniec dodaj pokrojoną paprykę, chili, rozdrobnione pomidory z puszki i bulion (może być z kostki). Duś pod przykryciem ok. 15 minut. Dopraw solą.

  3. Do garnka z osolonym wrzątkiem włóż makaron ryżowy. Garnek zdejmij z palnika, odstaw na około 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie odcedź makaron. Kapustę pak choi oczyść, opłucz i osusz, przekrój na ćwiartki, wrzuć na patelnię z mięsem, duś 5 min.

  4. Makaron rozłóż na talerze. Polej sosem mięsnym z kapustą pak choi. Gotowe danie posyp kiełkami groszku (lub innymi, np. sojowymi).

  5. Czas ok. 45 min; porcja – 450 kcal, cena 5,50 zł.

  6. . Jeśli nie masz kapusty pak choi, użyj liści kapusty pekińskiej.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń