Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite, proste danie, które pozwoli poczuć lekki powiew orientu na talerzu. Polecam dla wszystkich lubiących smaki słodko-kwaśne
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 566
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2083
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 151
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 213
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 566
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2083
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 151
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 213
Składniki
Na początek przygotowałem sobie wszystkie składniki. Warzywa obrałem, pokroiłem/posiekałem.
Pokrojone filety z kurczaka zamarynować w 1 łyżce sosu Teriyaki, 1 łyżce sosu sojowego, pół łyżeczki imbiru oraz połowie porcji posiekanego wcześniej czosnku. Mięso dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
Na dużej patelni (ja miałem wok) rozgrzać odrobinę oleju (dałem rzepakowy, chociaż może lepiej byłoby dać olej sezamowy lub olej z orzeszków ziemnych). Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i szybko zeszklić (ok. 1 minuty).
Następnie dodać marchewkę i oba kolory papryki. podsmażyć ciągle mieszając przez ok. 2 minuty. Warzywa starałem się wrzucać w takiej kolejności, aby na koniec wszystkie były jędrne i chrupiące.
Na patelnię dorzucić pieczarki, smażyć ciągle mieszając przez kolejne 2 minuty.
Następnie dodać cukinię, pędy bambusa, orzeszki, czosnek i pastę curry (żółta pasta curry jest bardzo ostra i wystarczyła 1 łyżeczka, aby danie było przyjemnie pikantne, możecie dać zwykłe curry oraz pół łyżeczki ostrej papryki). Całość smażyć ciągle mieszając przez ok. 2 minuty. Patelnię odłożyć na bok.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić zamarynowane filety i szybko podsmażyć (2-3 minuty).
Podsmażonego kurczaka dodać do warzyw, dokładnie wymieszać. Całość przyprawić ok. 4 łyżkami sosu Teriyaki i dokładnie wymieszać.
Na patelnię wrzucić makaron sojowy, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu (u mnie makaron miał być wrzucony do wrzącej, niesolonej wody na 5 minut). Całe danie dokładnie wymieszać i od razu podawać.