Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite, proste danie, które pozwoli poczuć lekki powiew orientu na talerzu. Polecam dla wszystkich lubiących smaki słodko-kwaśne
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 689
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 98
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2787
Polecam.
Odsłon: 499
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 737
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 689
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 98
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2787
Polecam.
Odsłon: 499
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 737
Składniki
Na początek przygotowałem sobie wszystkie składniki. Warzywa obrałem, pokroiłem/posiekałem.
Pokrojone filety z kurczaka zamarynować w 1 łyżce sosu Teriyaki, 1 łyżce sosu sojowego, pół łyżeczki imbiru oraz połowie porcji posiekanego wcześniej czosnku. Mięso dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
Na dużej patelni (ja miałem wok) rozgrzać odrobinę oleju (dałem rzepakowy, chociaż może lepiej byłoby dać olej sezamowy lub olej z orzeszków ziemnych). Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i szybko zeszklić (ok. 1 minuty).
Następnie dodać marchewkę i oba kolory papryki. podsmażyć ciągle mieszając przez ok. 2 minuty. Warzywa starałem się wrzucać w takiej kolejności, aby na koniec wszystkie były jędrne i chrupiące.
Na patelnię dorzucić pieczarki, smażyć ciągle mieszając przez kolejne 2 minuty.
Następnie dodać cukinię, pędy bambusa, orzeszki, czosnek i pastę curry (żółta pasta curry jest bardzo ostra i wystarczyła 1 łyżeczka, aby danie było przyjemnie pikantne, możecie dać zwykłe curry oraz pół łyżeczki ostrej papryki). Całość smażyć ciągle mieszając przez ok. 2 minuty. Patelnię odłożyć na bok.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić zamarynowane filety i szybko podsmażyć (2-3 minuty).
Podsmażonego kurczaka dodać do warzyw, dokładnie wymieszać. Całość przyprawić ok. 4 łyżkami sosu Teriyaki i dokładnie wymieszać.
Na patelnię wrzucić makaron sojowy, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu (u mnie makaron miał być wrzucony do wrzącej, niesolonej wody na 5 minut). Całe danie dokładnie wymieszać i od razu podawać.