Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaron ze śmietaną i kurkami"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4186
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416533
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4186
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416533
Składniki
Kurki czyścimy, krótko płuczemy, osuszamy. Por przycinamy, myjemy i kroimy w plastry, a obrany seler w kostkę.
Kurki podsmażamy na maśle przez kilka minut, następnie dodajemy por i seler, doprawiamy pieprzem i solą, wlewamy bulion i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy gaz i dusimy na wolnym ogniu 10 minut, żeby sos odparował. Na koniec zagęszczamy mąką kukurydzianą.
Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy sos z kurkami, mieszamy i porcjujemy na talerze. Możemy posypać drobno startym serem typu parmezan i świeżym oregano.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 4,90 złŹródło: Rewia