Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaron ze śmietaną i kurkami"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Kurki czyścimy, krótko płuczemy, osuszamy. Por przycinamy, myjemy i kroimy w plastry, a obrany seler w kostkę.
Kurki podsmażamy na maśle przez kilka minut, następnie dodajemy por i seler, doprawiamy pieprzem i solą, wlewamy bulion i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy gaz i dusimy na wolnym ogniu 10 minut, żeby sos odparował. Na koniec zagęszczamy mąką kukurydzianą.
Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy sos z kurkami, mieszamy i porcjujemy na talerze. Możemy posypać drobno startym serem typu parmezan i świeżym oregano.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 4,90 złŹródło: Rewia