Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaron ze śmietaną i kurkami"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7663
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2817
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7663
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2817
Składniki
Kurki czyścimy, krótko płuczemy, osuszamy. Por przycinamy, myjemy i kroimy w plastry, a obrany seler w kostkę.
Kurki podsmażamy na maśle przez kilka minut, następnie dodajemy por i seler, doprawiamy pieprzem i solą, wlewamy bulion i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy gaz i dusimy na wolnym ogniu 10 minut, żeby sos odparował. Na koniec zagęszczamy mąką kukurydzianą.
Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy sos z kurkami, mieszamy i porcjujemy na talerze. Możemy posypać drobno startym serem typu parmezan i świeżym oregano.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 4,90 złŹródło: Rewia