Do góry

Dania główne Przepis na:

Makron penne z brokułami i oliwkami

Makron penne z brokułami i oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 731

DOSKONALE SYCĄCE DANIE DLA WSZYSTKICH PRZEPADAJĄCYCH ZA BROKUŁAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI.

Składniki

  • Makaron penne (pióra), 500 g
  • brokuł, 1
  • zielone oliwki bez pestek, ok. 30 szt.
  • czosnek, 3 ząbki
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • Bułka tarta, 4 łyżki
  • Tarty parmezan lub tarty ser żółty, 50 g
  • liście laurowe, 4
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • pieprz, 1/2 łyżeczki
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Makron penne z brokułami i oliwkami

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

  2. Brokuł podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi przez ok. 6 minut.

  3. Zielone oliwki pokroić w plasterki, a czosnek drobno posiekać.

  4. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać czosnek, lekko podsmażyć, a następnie dodać oliwki.

  5. Na drugiej patelni zarumienić bułkę tartą.

  6. Ugotowany makaron wymieszać z brokułami, oliwkami i zrumienioną bułką tartą.

  7. Tak przygotowane danie posypać startym parmezanem lub serem żółtym.

  8. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń