Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marynowane buraczki"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 414
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 414
Składniki
Buraczki wyszoruj, gotuj w łupinkach 20 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, potem obierz z łupinek. Większe sztuki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulki przelej na sitku wrzącą wodą, obierz z łupinek.
Cukier wymieszaj w garnku z 750 ml wody. Dolej ocet, zagotuj, zmniejsz płomień, gotuj dalej przez 5 minut. Dołóż listki laurowe. Zalewę posól do smaku. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, potnij w cienkie plasterki.
Słoiki umyj, wyparz. Nałóż do nich buraczki, cebulki oraz plasterki cytryny. Zalej gorącą zalewą. Szczelnie zakręć. Pasteryzuj 30 minut. Słoiczki z gotowymi buraczkami wyjmij, postaw na ściereczce do góry dnem. Pozostaw tak, aż wystygną. Przenieś w ciemne i chłodne miejsce.
ok. 2 godziny . Przechowywanie do 6 tygodniŹródło: Tina