Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mięsny blok przekładany cebulą"
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 452
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 116
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 39
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 452
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 116
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 39
Składniki
Majeranek (ew. inne zioła) opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je posiekaj. Cebule obierz, 8 pokrój w plasterki, a pozostałe w grubą kostkę. Marchewki obierz, opłucz, potnij na kawałeczki.
Wymieszaj 3 łyżki soli oraz kumin i majeranek. Karkówkę opłucz, osusz, natrzyj pieprzem, przykryj folią i odstaw na 30 min. Podłużną foremkę wyłóż grubymi nitkami, tak by wystawały poza jej brzegi. Cienko posmaruj ją olejem.
Karkówkę pokrój w plasterki. Ułóż je w formie na przemian z plasterkami cebuli. Każdą warstwę posyp porcją mieszanki przypraw. Zalej piwem. Wierzch posyp kawałeczkami marchewki i cebuli. Dość mocno zwiąż wystające sznureczki.
Foremkę wstaw do lodówki na 2 godz. Po tym czasie całą jej zawartość ostrożnie wybij na blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz przez 3 godziny. Blok wystudź i dopiero wtedy usuń sznureczki. Pokrój w plastry.Źródło: Tina