Do góry

Dania główne Przepis na:

Miseczki z wędliną

Miseczki z wędliną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 14

Wypróbowany przepis na "Miseczki z wędliną"

Składniki

  • 8 średnich młodych ziemniaków
  • 20 dag różnych wędlin
  • 4 łyżki oleju
  • po 3 łyżki masła i gęstej śmietany
  • 1 pęczek dymek
  • sól
  • biały pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miseczki z wędliną

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania: 1.Ziemniaki gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź je i posmaruj olejem. Zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 15 minut.

  2. Wędlinę pokrój w kosteczkę. Zrumień na łyżeczce rozgrzanego masła. Dymki oczyść i drobno posiekaj.

  3. Miękkie ziemniaki wyjmij z piekarnika. Zetnij wierzchy, ostrożnie wydrąż. Środki utrzyj z pozostałym masłem i śmietaną. Domieszaj wędlinę oraz posiekane cebulki dymek.

  4. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Łupinki ziemniaków napełnij nadzieniem.

  5. Przed podaniem potrawę posyp szczypiorkiem z dymek.

  6. Wersja dietetyczna

  7. Wydrążone środki ziemniaków, zamiast z masłem i śmietaną, utrzyj z jogurtem. Zrezygnuj też z wędliny. Zamiast niej dodaj kawałki gotowanego kurczaka albo indyka.

  8. porcja: 2,55 zł; 250 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń