Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Muffiny serowe"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25730
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2725
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1322
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25730
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2725
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1322
Składniki
Szpinak umyj, osusz, odetnij ogonki a liście pokrój na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, wrzuć szpinak. Wyjmij z wody po ok. 2 min i natychmiast przełóż do miski z lodowatą wodą (dzięki temu zachowa zielony kolor). Osącz. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę.
Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, mieloną paprykę oraz pieprz, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub zmiksuj. Dodaj maślankę oraz olej, wymieszaj. Mokre dodaj do suchych. Mieszaj łyżką niezbyt długo, aby tylko się połączyły. Na koniec dodaj szpinak, paprykę oraz starty ser gouda, wymieszaj.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Foremki napełnij ciastem do 3 wysokości. Z wierzchu posyp startym serem typu parmezan. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut do tzw. suchego patyczka.
30 minut. Sztuka: 190 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie