Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz już dość tradycyjnego grillowania kiełbasek i karkówki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pomysłowo przygotowane mięso mielone na patyczkach do szaszłyków z pewnością świetnie się sprawdzi podczas spotkania z przyjaciółmi lub kolacji w rodzinnym gronie. Możesz oczywiście modyfikować przepis w zależności od Twoich upodobań smakowych.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5032
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5902
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18988
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7347
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 31000
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5032
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5902
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18988
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7347
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 31000
Składniki
Przed przygotowaniem mięsa suchą bułkę namaczamy w misce z czystą wodą. Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie łączymy ze sobą mięso mielone, pokrojoną cebulę i namoczona bułkę, łyżkę przyprawy do grilla o raz bułkę tartą. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą tak, aby powstała jednolita masa. Jeśli masa przykleja się do rąk, to można dodać jeszcze bułki tartej. Z gotowej już masy formujemy małe kiełbaski, które później nabijamy na patyk do szaszłyków.
Całość marynujemy przez 30 minut w łyżce przyprawy do grilla z olejem. Gotowa marynatę rozprowadzamy po mięsie za pomocą pędzelka. Na rozgrzany ruszt kładziemy folię aluminiową, a na niej mięso. Co kilka minut obracamy mięso, aby upiekło się równomiernie ze wszystkich stron na piękny brązowy kolor. Najlepiej podawać z sosem jogurtowym i dipem pikantnym.