Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz już dość tradycyjnego grillowania kiełbasek i karkówki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pomysłowo przygotowane mięso mielone na patyczkach do szaszłyków z pewnością świetnie się sprawdzi podczas spotkania z przyjaciółmi lub kolacji w rodzinnym gronie. Możesz oczywiście modyfikować przepis w zależności od Twoich upodobań smakowych.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1256
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5779
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8813
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18381
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1256
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5779
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8813
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18381
Składniki
Przed przygotowaniem mięsa suchą bułkę namaczamy w misce z czystą wodą. Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie łączymy ze sobą mięso mielone, pokrojoną cebulę i namoczona bułkę, łyżkę przyprawy do grilla o raz bułkę tartą. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą tak, aby powstała jednolita masa. Jeśli masa przykleja się do rąk, to można dodać jeszcze bułki tartej. Z gotowej już masy formujemy małe kiełbaski, które później nabijamy na patyk do szaszłyków.
Całość marynujemy przez 30 minut w łyżce przyprawy do grilla z olejem. Gotowa marynatę rozprowadzamy po mięsie za pomocą pędzelka. Na rozgrzany ruszt kładziemy folię aluminiową, a na niej mięso. Co kilka minut obracamy mięso, aby upiekło się równomiernie ze wszystkich stron na piękny brązowy kolor. Najlepiej podawać z sosem jogurtowym i dipem pikantnym.