Do góry

Dania główne Przepis na:

Ogórkowe koreczki

Ogórkowe koreczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Ogórkowe koreczki"

Składniki

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 łyżki śmietany 18 proc
  • 1 łyżka majonezu
  • 12 krewetek tygrysich
  • 1 średni ogórek typu wąż
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszoruj, wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj w mundurkach do miękkości (18-20 minut). Odcedź, ostudź, a potem obierz z łupin.

  2. Zimne ziemniaki pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, drobno poszatkuj, połącz z ziemniakami. Dodaj prze ciśnięty przez praskę lub obrany i posiekany czosnek. Sałatkę ziemniaczaną wymieszaj ze śmietaną i majonezem, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.

  3. Krewetki oczyść starannie, pozbaw główek i pancerzy, opłucz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć krewetki, opiecz z każdej strony na rumiano. Oprósz solą i skrop sokiem z cytryny, wystudź.

  4. Ogórek sparz, wyszoruj, pokrój nożem szczelinowym w długie cienkie paski (ze skórką). Na każdym rozłóż część sałatki ziemniaczanej, zroluj.

  5. Powstałe koreczki zepnij wykałaczkami, ułóż na talerzu. W środek każdego koreczka włóż jedną krewetkę.

  6. czas ok. 40 min; porcja – 220 kcal, cena 2,60 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń