Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ogórkowe koreczki"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1455
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1630
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1455
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1630
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj w mundurkach do miękkości (18-20 minut). Odcedź, ostudź, a potem obierz z łupin.
Zimne ziemniaki pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, drobno poszatkuj, połącz z ziemniakami. Dodaj prze ciśnięty przez praskę lub obrany i posiekany czosnek. Sałatkę ziemniaczaną wymieszaj ze śmietaną i majonezem, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krewetki oczyść starannie, pozbaw główek i pancerzy, opłucz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć krewetki, opiecz z każdej strony na rumiano. Oprósz solą i skrop sokiem z cytryny, wystudź.
Ogórek sparz, wyszoruj, pokrój nożem szczelinowym w długie cienkie paski (ze skórką). Na każdym rozłóż część sałatki ziemniaczanej, zroluj.
Powstałe koreczki zepnij wykałaczkami, ułóż na talerzu. W środek każdego koreczka włóż jedną krewetkę.
czas ok. 40 min; porcja – 220 kcal, cena 2,60 złŹródło: Świat kobiety