Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Okrągłe kluseczki z farszem grzybowym"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 285
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3641
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 285
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3641
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź. Mocno przeciśnij je przez praskę. Połącz z mąką i szczyptą soli, zagnieć. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Dopraw majerankiem, natką, odrobiną soli i pieprzu, smaż do miękkości grzybów. Wymieszaj.
Z całości ciasta odrywaj równe kawałki, spłaszcz, nakładaj łyżeczkę farszu, zlep, formuj kulki. W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wkładaj partiami kluski, lekko mieszaj.
Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową, podawaj z pieczenią i warzywami.
CZAS: około godziny
Leniwe
Kluski leniwe zrobisz, łącząc 30 dag zmielonych ziemniaków i 50 dag mielonego twarogu. Dodaj szklankę mąki, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i sól, całość zagnieć. Z ciasta formuj rulony, spłaszcz dłonią, odkrawaj 3 centymetrowe kawałki. Gotuj minutę od wypłynięcia.Źródło: Dobry Tydzień