Do góry

Dania główne Przepis na:

Okrągłe kluseczki z farszem grzybowym

Okrągłe kluseczki z farszem grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Okrągłe kluseczki z farszem grzybowym"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej. 30 dag kurek, opieńków lub pieczarek
  • 20 dag białego sera
  • 1 cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta majeranku
  • szczypta natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Okrągłe kluseczki z farszem grzybowym

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź. Mocno przeciśnij je przez praskę. Połącz z mąką i szczyptą soli, zagnieć. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Dopraw majerankiem, natką, odrobiną soli i pieprzu, smaż do miękkości grzybów. Wymieszaj.

  2. Z całości ciasta odrywaj równe kawałki, spłaszcz, nakładaj łyżeczkę farszu, zlep, formuj kulki. W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wkładaj partiami kluski, lekko mieszaj.

  3. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową, podawaj z pieczenią i warzywami.

  4. CZAS: około godziny

  5. Leniwe

  6. Kluski leniwe zrobisz, łącząc 30 dag zmielonych ziemniaków i 50 dag mielonego twarogu. Dodaj szklankę mąki, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i sól, całość zagnieć. Z ciasta formuj rulony, spłaszcz dłonią, odkrawaj 3 centymetrowe kawałki. Gotuj minutę od wypłynięcia.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń