Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ostre mielone pod pierzynką z ziemniaków i pokrzywy"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10856
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4853
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 965
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9296
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10856
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4853
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 965
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9296
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1378
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj mięso i podsmaż kilka minut. Wlej bulion, wsyp przyprawy i duś ok. 30 minut.
Podgrzej śmietankę – uważaj, by się nie zagotowała! Ugotowane, gorące ziemniaki rozgnieć na piure. Dodaj śmietankę, starty ser i przyprawy. Dobrze wymieszaj i posól.
Pokrzywę najpierw zalej wrzątkiem, by nie parzyła. Odcedź i posiekaj. Wrzuć na rozpuszczone masło. Wymieszaj, dopraw i dodaj śmietanę. Podgrzewaj przez 10-15 minut.
Naczynie do zapiekania posmaruj olejem. Na dnie ułóż warstwę mięsa, na to połóż pokrzywę i przykryj ziemniaczanym piure. Zapiekaj przez 25-35 minut w temp. 200oC.Źródło: Naj