Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Paszteciki grzybowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 167
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 167
Składniki
Z ciasta francuskiego wytnij szklanką koła. W połowie kół wytnij dodatkowe otwory o mniejszej średnicy (małą szklaneczką). Wszystkie kawałki ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem.
Na każdym kółku ułóż jeden krążek (z otworem). Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. Ułóż paszteciki. Piecz na środkowej półce 10-12 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się złociste. Jeśli będzie taka potrzeba, wyjmij nadmiar ciasta ze środka pasztecików.
Kurki oczyść starannie, opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Obraną cebulę poszatkuj. Opłucz i osusz gałązki natki. Oberwij listki z gałązek, posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż kurki oraz cebulę, krótko przesmaż. Dodaj 2 łyżki wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
Mąkę rozmieszaj z 3 łyżkami wody, dodaj do grzybów, zagotuj. Wlej śmietanę, wbij całe jajko. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem, połącz z natką. Gorącym farszem napełnij koszyczki z ciasta francuskiego.
Czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 2 zł.
Francuski wynalazek
Lekkie paszteciki z ciasta francuskiego (vol-au-vent) możesz też napełnić potrawką z kurczaka i pieczarek. W ten sposób otrzymasz klasyczną przystawkę, którą nad Sekwaną serwuje się po zupie, a przed daniem głównym.Źródło: Świat kobiety