Do góry

Dania główne Przepis na:

Pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 809

Pomysł na szybki, zdrowy i tani obiad. Polecam szczególnie dla osób liczących kalorie oraz na diecie wegetariańskiej, z opcją wegańską również.

Składniki

  • 200 gr makaronu spagethi pełnoziarnistego
  • 2-3 natki pietruszki zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 gr pestek dyni (łuskanej)
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • tarty parmezan lub suszone drożdże (opcja wegańska)
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron al'dente.

  2. Do blendera włóż wszystkie składniki za wyjątkiem parmezanu/płatków drożdżowych i zmiksuj na jednolitą masę.

  3. Ugotowany makaron (nie przepłukuj go zimną wodą dzięki temu sos lepiej się przyklei do niego) wymieszaj w garnku z sosem pesto, nakładaj na talerze i posyp po wierzchu parmezanem lub suszonymi drożdżami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń