Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z wędzonki z knedlikami

Pieczeń z wędzonki z knedlikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Pieczeń z wędzonki z knedlikami"

Składniki

  • 60 dag wędzonki wieprzowej
  • 20 dag cielęciny
  • 10 dag boczku
  • 10 dag selera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki białego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz. Na knedle: 5 średnich ziemniaków
  • 5 rogalików
  • jajko
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wędzonkę natnij w 4 miejscach. Cielęcinę umyj i pokrój w plastry. Posyp solą, pieprzem i owiń plastrami boczku. Plastry mięsa włóż do nacięć w wędzonce i wszystko razem przewiąż sznurkiem.

  2. Oczyszczony seler i cebulę pokrój w kostkę i przełóż do brytfanny. Miód wymieszaj z częścią białego wina. Przygotowane mięso umieść w brytfannie, posmaruj marynatą z miodu i przykryj folią aluminiową. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C. Następnie wlej przecier pomidorowy wymieszany z resztą wina i piecz powoli jeszcze przez 30 minut.

  3. Gotowe mięso wyjmij z brytfanny, a wypieczony sos oprósz mąką. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Mięso podawaj polane sosem z knedlami i kiszoną kapustą.

  4. Knedliki

  5. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój rogaliki w kostkę i wymieszaj z ziemniakami. Odstaw na 5 minut.

  6. Masę ziemniaczaną odsącz, dodaj do niej jajko. Całość dokładnie wymieszaj, aż zrobi się papka. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

  7. Z masy uformuj okrągłe knedle. Obtocz je w mące ziemniaczanej i delikatnie włóż do wrzątku. Gotuj przez 15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń