Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone gęsie udka

Pieczone gęsie udka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 437

Przepis wart wypróbowania: "Pieczone gęsie udka"

Składniki

  • 4 udka z gęsi (mogą być także piersi)
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • gałązki świeżego tymianku. Jako dodatek: pyzy ziemniaczane. Jarzynka:
  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • czerwona cebula
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włóż na noc do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Udka obsmaż na patelni z każdej strony (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z udek). Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika.

  2. Na patelnię po udkach wlej szkl. wody, zagotuj i zdejmij. Po 15 min wyjmij mięso z piekarnika, podlej płynem z patelni, przykryj naczynie i ponownie wstaw do piekarnika. Zmniejsz temp. do 160°C i piecz ok. godz. i 15 min. W trakcie pieczenia udka obróć.

  3. Przygotuj modrą kapustę: poszatkuj ją, a następnie zalej kilkoma szkl. wody i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 15 min). Do ugotowanej kapusty dodaj posiekaną cebulę, miód, sól, pieprz, skrop octem i olejem, dokładnie wymieszaj. Udka podaj z kapustą oraz pyzami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń