Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczone gęsie udka"
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 29
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 7
Propozycja na szybki i smaczny deser, który przygotujesz w kilka minut.
Odsłon: 48
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 59
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 29
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 7
Propozycja na szybki i smaczny deser, który przygotujesz w kilka minut.
Odsłon: 48
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 59
Składniki
Udka natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włóż na noc do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Udka obsmaż na patelni z każdej strony (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z udek). Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika.
Na patelnię po udkach wlej szkl. wody, zagotuj i zdejmij. Po 15 min wyjmij mięso z piekarnika, podlej płynem z patelni, przykryj naczynie i ponownie wstaw do piekarnika. Zmniejsz temp. do 160°C i piecz ok. godz. i 15 min. W trakcie pieczenia udka obróć.
Przygotuj modrą kapustę: poszatkuj ją, a następnie zalej kilkoma szkl. wody i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 15 min). Do ugotowanej kapusty dodaj posiekaną cebulę, miód, sól, pieprz, skrop octem i olejem, dokładnie wymieszaj. Udka podaj z kapustą oraz pyzami.Źródło: Świat kobiety