Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 147

Proponuję bardzo prosty i szybki sposób przygotowania batatów. Dzięki temu te warzywa odkrywają przed nami całe swoje bogactwo smaku. Bataty czyli słodkie ziemniaki to bogate źródło witamin i soli mineralnych. Ze względu na niski indeks glikemiczny zalecane są zwłaszcza diabetykom i osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. I przy okazji mają rewelacyjny smak trochę jak ziemniaki trochę jak dynia, więc czego chcieć więcej. No i ten cudowny kolor, który zachęca do jedzenia.

Składniki

  • Ok. 1/2 kilograma batatów
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka domowej przyprawy vegeta
  • 1/2 łyżeczki soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone słodkie ziemniaki

Przygotowanie

  1. Bataty umyj, obierz ze skórki i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.

  2. W żaroodpornej formie wymieszaj olej z przyprawami a następnie dodaj pokrojone bataty i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  3. Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok. 30 minut.

  4. Podawaj gorące jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielna przekąska.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń