Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony karczek

Pieczony karczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 24

Smaczny pomysł na "Pieczony karczek"

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 czerwone papryki
  • 300 g pieczarek
  • łyżeczka kminku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowuję marynatę: musztardę mieszam z rozdrobnionym czosnkiem, winem, miodem i roztartym kminkiem. Karkówkę nacinam od góry i dokładnie wcieram w nią marynatę, przekładam do foliowego worka i wstawiam do lodówki na 24 godziny.

  2. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w piórka, papryki w słupki. Warzywa układam w żaroodpornym naczyniu i na nie kładę karkówkę. Piekę 30 minut pod przykryciem w 190oC. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160oC i piekę 30 minut.

  3. Mięso zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Potem kroję w plastry i podaję z upieczonymi warzywami.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń