Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczony łosoś w sosie z imbirem"
To sałatka na szybko. Smaczna i pożywna.
Odsłon: 93
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 3930
To smaczna sałatka na szybko.
Odsłon: 108
To sałatka na szybko. Smaczna i pożywna.
Odsłon: 93
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 3930
To smaczna sałatka na szybko.
Odsłon: 108
Składniki
Imbir zetrzyj na tarce. Z połowy papryczki chili usuń pestki, pokrój. Z limonki zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj imbir, papryczkę chili i skórkę z limonki. Dosyp paprykę czerwoną, kurkumę i pieprz. Dodaj po łyżeczce miodu i oleju. Wymieszaj.
Zanurz w marynacie łososia (skórką do góry) i pozostaw w lodówce na 1 godzinę. Ugotuj ryż.
Pomidor obierz ze skóry, usuń nasiona, wyjmij łyżką miąższ z awokado, posiekaj natkę pietruszki, z reszty papryczki chili usuń pestki i pokrój. Do tych składników dodaj pokrojoną cebulę oraz papryki czerwoną i zieloną. Dopraw sokiem z połowy limonki, pieprzem i czosnkiem zmiażdżonym w wyciskarce. Wymieszaj .
Kawałki ryby wyjmij z marynaty i włóż do naczynia żaroodpornego skórką na spód. Natrzyj łososia czerwoną papryką w proszku i kurkumą. Na dno wlej 2 łyżki marynaty pomarańczowo-imbirowej. Reszta marynaty posłuży do zrobienia sosu. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 12-15 minut.
Resztę marynaty pomarańczowo-imbirowej wlej do małego garnka i gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Polej sosem łososia. Podawaj z ryżem i roszponką.Źródło: Tele Tydzień