Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty i bardzo aromatyczny pieczony udziec z indyka to pyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku i dodatkowo zapobiega wysychaniu mięsa w czasie pieczenia.
Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wyciąć delikatnie ze środka kość. Z wierzchu ponacinać w kilku miejscach skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.
Czosnek obrać, przekroić wzdłuż i robiąc nożem dziurki naszpikować nim mięso od strony, gdzie nie ma skóry.
Udziec natrzeć z obu stron solą i pieprzem.
Z musztardy, oliwy, papryki, kolendry, miodu i soku z cytryny rozmieszać marynatę i posmarować nią indyka.
Brzegi udźca podwinąć pod spód, aby nadać mu kształt. Włożyć do brytfanki z pokrywką skórą do góry i odstawić na około godzinę.
Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C pod przykryciem 60 minut, po czym odkryć, położyć na wierzch masło i piec bez przykrycia jeszcze 15 minut, aby się przyrumienił.
Z powstałego płynu po pieczeniu można zrobić sos, jeśli nie jest on zbyt mocno przypalony. Płyn przelać do rondelka, zagęścić śmietaną 30% i gotować, aż odpowiednio się zredukuje. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Udziec świetnie smakuje podany na ciepło z ryżem lub schłodzony na kanapkach.
Pieczone w rękawie podudzia z indyka razem z ziemniakami.
Odsłon: 4417
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 219
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1373
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 152
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 218
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 219
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1373
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 152
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 218
Składniki
Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wyciąć delikatnie ze środka kość. Z wierzchu ponacinać w kilku miejscach skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.
Czosnek obrać, przekroić wzdłuż i robiąc nożem dziurki naszpikować nim mięso od strony, gdzie nie ma skóry.
Udziec natrzeć z obu stron solą i pieprzem.
Z musztardy, oliwy, papryki, kolendry, miodu i soku z cytryny rozmieszać marynatę i posmarować nią indyka. Brzegi udźca podwinąć pod spód, aby nadać mu kształt. Włożyć do brytfanki z pokrywką skórą do góry i odstawić na około godzinę.
Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C pod przykryciem 60 minut, po czym odkryć, położyć na wierzch masło i piec bez przykrycia jeszcze 15 minut, aby się przyrumienił.
Z powstałego płynu po pieczeniu można zrobić sos, jeśli nie jest on zbyt mocno przypalony. Płyn przelać do rondelka, zagęścić śmietaną 30% i gotować, aż odpowiednio się zredukuje. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą. Udziec świetnie smakuje podany na ciepło z ryżem lub schłodzony na kanapkach.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 30
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 502