Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi nadziewane soczewicą

Pierogi nadziewane soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18995

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Pierogi nadziewane soczewicą"

Składniki

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 dag miąższu z dyni
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz Do 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ew. 1 cebula i olej do polania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi nadziewane soczewicą

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalej 2 i 1/2 szkl. wody. Mocz 30 minut. Potem doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 5 minut, odcedź, osącz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, podsmaż na oleju. Dynię zetrzyj, dodaj do cebuli i czosnku. Smaż 3 minuty. Dołóż soczewicę. Smaż 5 minut. Przypraw solą i pieprzem.

  2. Z mąki, jajka, 3/4 szklanki wody i szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Wytnij szklanką krążki. Nałóż na nie farsz. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi.

  3. Pierogi wkładaj partiami na posolony wrzątek. Gotuj 2–3 minuty od momentu wypłynięcia, wyjmij. Przed podaniem pierogi możesz odsmażyć i polać zrumienioną na oleju cebulką.

  4. Wersja kurpiowska: posiekaj 2 ugotowane ziemniaki oraz jajko ugotowane na twardo. Dodaj je do farszu zamiast dyni.

  5. Jedna porcja zawiera: 320 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń