Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi nadziewane soczewicą"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 816
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425362
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10785
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 816
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425362
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10785
Składniki
Soczewicę zalej 2 i 1/2 szkl. wody. Mocz 30 minut. Potem doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 5 minut, odcedź, osącz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, podsmaż na oleju. Dynię zetrzyj, dodaj do cebuli i czosnku. Smaż 3 minuty. Dołóż soczewicę. Smaż 5 minut. Przypraw solą i pieprzem.
Z mąki, jajka, 3/4 szklanki wody i szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Wytnij szklanką krążki. Nałóż na nie farsz. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi.
Pierogi wkładaj partiami na posolony wrzątek. Gotuj 2–3 minuty od momentu wypłynięcia, wyjmij. Przed podaniem pierogi możesz odsmażyć i polać zrumienioną na oleju cebulką.
Wersja kurpiowska: posiekaj 2 ugotowane ziemniaki oraz jajko ugotowane na twardo. Dodaj je do farszu zamiast dyni.
Jedna porcja zawiera: 320 kcalŹródło: Tina