Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z burakami"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 536
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 761
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 536
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 761
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Buraki namocz w zimnej wodzie, wyszoruj (nie obieraj), osusz i zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około godziny. Os tudź, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Grzyby namocz w letniej wodzie, pozostaw na godzinę. Po tym czasie drobno posiekaj i ugotuj.
Połącz grzyby ze startymi burakami oraz łyżką roztopionego masła. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Z mąki, żółtka, masła, wody i soli zagnieć jednolite, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkuj i wykrój koła. Na każdym rozłóż po łyżeczce farszu i zlep.
Wrzuć pierogi do osolonego wrzątku. Gotuj kilka minut od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
Rozłóż pierogi na talerze i polej je oliwą z cebulką.
Czas przygotowania: 90 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 360. Stopień trudności: trudne.Źródło: Telemax