Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z jagodami i kardamonem"
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 326
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 326
Składniki
Mąkę przesiej. 1 łyżkę masła rozpuść w mleku. Z mąki usyp kopczyk. Zrób wgłębienie, wlej roztrzepane jajko. Zagnieć, wlewając powoli mleko z masłem. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką. Odłóż na 30 minut.
Jagody przebierz, umyj i dobrze osusz. Odłóż kilka łyżek. Pozostałe suche owoce wymieszaj z cukrem i przyprawami. Zagotuj wodę z solą.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Z placka wytnij kółka. Na każde nałóż po dwie łyżeczki jagód, i dokładnie zlep brzegi. Wrzucaj partiami na wrzącą wodę. Gotuj kilka minut.
Wyjmij, osącz na sitku. Podawaj gorące z odłożonymi owocami i łyżką masła.
Pycha sos
1/2 szkl. śmietany kremówki ubij krótko mikserem lub trzepaczką. Delikatnie domieszaj trochę likieru typu amaretto.Źródło: Naj