Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z jagodami i kardamonem"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 852
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5838
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9669
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 852
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5838
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9669
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Składniki
Mąkę przesiej. 1 łyżkę masła rozpuść w mleku. Z mąki usyp kopczyk. Zrób wgłębienie, wlej roztrzepane jajko. Zagnieć, wlewając powoli mleko z masłem. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką. Odłóż na 30 minut.
Jagody przebierz, umyj i dobrze osusz. Odłóż kilka łyżek. Pozostałe suche owoce wymieszaj z cukrem i przyprawami. Zagotuj wodę z solą.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Z placka wytnij kółka. Na każde nałóż po dwie łyżeczki jagód, i dokładnie zlep brzegi. Wrzucaj partiami na wrzącą wodę. Gotuj kilka minut.
Wyjmij, osącz na sitku. Podawaj gorące z odłożonymi owocami i łyżką masła.
Pycha sos
1/2 szkl. śmietany kremówki ubij krótko mikserem lub trzepaczką. Delikatnie domieszaj trochę likieru typu amaretto.Źródło: Naj