Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kurą na ostro

Pierogi z kurą na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 1065

Pierogi na ostro, najlepiej podawać posypane parmezanem:)

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • jedna papryka
  • marchewka
  • ziemniak
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • 1/3 puszki pomidorów
  • sos tabasco
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Olej
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, lubczyk
  • 300 g. mąki (typ 405)
  • jedno żółtko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka masła
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z kurą na ostro

Przygotowanie

  1. Pierś, cebulkę, paprykę, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Ziemniaka i marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.W głębokiej patelni poddusić paprykę, marchewkę, ziemniaka. Podsmażyć cebulkę i kurczaka, dodać przyprawy wraz z tabasco. Połączyć kurczaka z duszonymi warzywami i dodać pomidory z puszki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mąkę ziemniaczaną, dodać zasmażkę do farszu i dusić na małym ogniu około 10 minut. Kiedy farsz jest już gotowy zostawić do wystygnięcia.

  2. Przesiać mąkę do miski, dodać żółtko, masło i szczyptę soli. Powoli wlewać gorącą wodę mieszając całość w razie potrzeby podsypać mąką a następnie ugnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki dużą szklanką i można zacząć formować pierogi. Pierogi gotować ok. 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń