Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z nadzieniem z soczewicy i ziemniaków"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
Składniki
Soczewicę przepłucz na sicie, przełóż do garnka. Zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości (około 15-20 minut). Odcedź na sicie, pozostaw do ostygnięcia. Jedną cebulę obierz, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij, połącz w miseczce z ugotowaną soczewicą. farszu dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszaj.
Ziemniaki umyj, włóż do garnka. Zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach. Ugotowane ziemniaki przestudź, obierz, a potem przeciśnij przez praskę. Na 1-2 łyżkach oleju przesmaż drugą posiekaną cebulę, połącz z ziemniakami. Farsz dopraw do smaku solą oraz sporą szczyptą pieprzu.
Mąkę pszenną przesiej na stolnicę, zrób pośrodku wgłębienie. Wbij całe jajko, dodaj szczyptę soli. Dodawaj stopniowo ciepłą wodę w takiej ilości, by powstało zwarte i elastyczne ciasto.
Ciasto ułóż na stolnicy. Rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Na połowie krążków rozłóż farsz z soczewicy, na reszcie ziemniaczane nadzienie. Zlep starannie brzegi, formując pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 3 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Przepis pochodzi z portalu kulinarnego www.smaker.plŹródło: Świat kobiety