Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z nadzieniem z soczewicy i ziemniaków

Pierogi z nadzieniem z soczewicy i ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Pierogi z nadzieniem z soczewicy i ziemniaków"

Składniki

  • 2 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • olej
  • 4-5 ziemniaków
  • 5 kg mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z nadzieniem z soczewicy i ziemniaków

Przygotowanie

  1. Soczewicę przepłucz na sicie, przełóż do garnka. Zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości (około 15-20 minut). Odcedź na sicie, pozostaw do ostygnięcia. Jedną cebulę obierz, drobno posiekaj.

  2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij, połącz w miseczce z ugotowaną soczewicą. farszu dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszaj.

  3. Ziemniaki umyj, włóż do garnka. Zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach. Ugotowane ziemniaki przestudź, obierz, a potem przeciśnij przez praskę. Na 1-2 łyżkach oleju przesmaż drugą posiekaną cebulę, połącz z ziemniakami. Farsz dopraw do smaku solą oraz sporą szczyptą pieprzu.

  4. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę, zrób pośrodku wgłębienie. Wbij całe jajko, dodaj szczyptę soli. Dodawaj stopniowo ciepłą wodę w takiej ilości, by powstało zwarte i elastyczne ciasto.

  5. Ciasto ułóż na stolnicy. Rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Na połowie krążków rozłóż farsz z soczewicy, na reszcie ziemniaczane nadzienie. Zlep starannie brzegi, formując pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 3 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  6. Przepis pochodzi z portalu kulinarnego www.smaker.pl

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń