Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-09-2019
Pierożki z wątróbką, kaszą gryczaną i grzybami. Bardzo smaczne a okraszone masłem albo stopioną słoninką z cebulką to rarytas :)
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 198
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 831
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1817
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3454
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27258
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 198
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 831
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1817
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3454
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27258
Składniki
Grzyby opłukałam i namoczyłam. Po 3 godzinach moczenia ugotowałam do miękkości i odcedziłam. Wątróbkę oczyściłam z błonek i opłukałam. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek posiekałam. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam cebulę. Kiedy już zaczynała się rumienić dodałam wątróbkę i czosnek. Wszystko smażyłam aż wątróbka zmięknie. Pod koniec oprószyłam solą. Odstawiłam do ostudzenia.
Ugotowałam kaszę według przepisu na opakowaniu. Odrobinkę posoliłam. Grzyby pokroiłam na drobne kawałki natomiast wątróbkę z cebulką zblendowałam na gładką masę. Wymieszałam kaszę, wątróbkę i grzyby. Przyprawiłam solą do smaku. Zrobiłam ciasto na pierogi. Do przesianej mąki dolałam przegotowanej ciepłej wody. Wlałam tyle, by ciasto zaczęło się sklejać. Dolałam łyżkę oleju do ciasta. Zagniotłam wszystko aż uzyskałam plastyczną masę. Rozwałkowałam, w miarę potrzeby podsypując mąką i szklanką wykrawałam kółka.
Nakładałam po łyżeczce przygotowanego farszu na wycięte kółka z ciasta i zalepiałam pierogi. Gotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju przez 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi delikatnie puchną i robią się białe. Podawałam z masłem a innym ze stopioną słoninką z cebulą.