Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z wątróbką, grzybami i kaszą gryczaną

Przepis dnia 2019-09-28
Pierogi z wątróbką, grzybami i kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1462

Dodano:

Odsłon: 6618

Pierożki z wątróbką, kaszą gryczaną i grzybami. Bardzo smaczne a okraszone masłem albo stopioną słoninką z cebulką to rarytas :)

Składniki

  • Składniki na farsz:
  • 40 dkg wątróbki
  • 10 dkg kaszy gryczanej
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól
  • 2 łyżki oleju
  • Na ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • woda
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • 1 łyżka oleju do wody
  • Sól
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby opłukałam i namoczyłam.
    Po 3 godzinach moczenia ugotowałam do miękkości i odcedziłam.

    Wątróbkę oczyściłam z błonek i opłukałam. Pokroiłam na mniejsze kawałki.
    Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek posiekałam.

    Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam cebulę. Kiedy już zaczynała się rumienić dodałam wątróbkę i czosnek.
    Wszystko smażyłam aż wątróbka zmięknie. Pod koniec oprószyłam solą.

    Odstawiłam do ostudzenia.

  2. Ugotowałam kaszę według przepisu na opakowaniu. Odrobinkę posoliłam.

    Grzyby pokroiłam na drobne kawałki natomiast wątróbkę z cebulką zblendowałam na gładką masę.

    Wymieszałam kaszę, wątróbkę i grzyby. Przyprawiłam solą do smaku.

    Zrobiłam ciasto na pierogi.

    Do przesianej mąki dolałam przegotowanej ciepłej wody. Wlałam tyle, by ciasto zaczęło się sklejać. Dolałam łyżkę oleju do ciasta. Zagniotłam wszystko aż uzyskałam plastyczną masę.
    Rozwałkowałam, w miarę potrzeby podsypując mąką i szklanką wykrawałam kółka.

  3. Nakładałam po łyżeczce przygotowanego farszu na wycięte kółka z ciasta i zalepiałam pierogi.

    Gotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju przez 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi delikatnie puchną i robią się białe.

    Podawałam z masłem a innym ze stopioną słoninką z cebulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 19 września Swietny pomysl na farsz, musze sprobowac najchetniej ze skwareczkami :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 19 września Świetne pierogi :) Chętnie przygarnę kilka :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń