Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi ze śliwkami"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 558
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3649
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2692
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 214
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 240
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 558
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3649
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2692
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 214
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 240
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Wbij jajko. Dodaj mleko oraz 3 łyżki śmietany. Wyrób elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na godzinę do lodówki.
Pozostałą śmietanę wymieszaj z 4-5 łyżkami cukru trzcinowego i roztartym rdzeniem z wanilii. Dodaj sporą szczyptę cynamonu. Odłóż do lodówki. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wypestkuj. W miejsca po pestkach wsyp po szczypcie cukru trzcinowego.
Ciasto rozwałkuj, kubkiem wykrawaj duże kółeczka. Na każdym ułóż połówkę śliwki z cukrem. Uformuj pierogi. Starannie zlep brzegi, dociśnij widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 5 min. Podawaj ze śmietaną.
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 520 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety