Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi ze śliwkami"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 161
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 161
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Wbij jajko. Dodaj mleko oraz 3 łyżki śmietany. Wyrób elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na godzinę do lodówki.
Pozostałą śmietanę wymieszaj z 4-5 łyżkami cukru trzcinowego i roztartym rdzeniem z wanilii. Dodaj sporą szczyptę cynamonu. Odłóż do lodówki. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wypestkuj. W miejsca po pestkach wsyp po szczypcie cukru trzcinowego.
Ciasto rozwałkuj, kubkiem wykrawaj duże kółeczka. Na każdym ułóż połówkę śliwki z cukrem. Uformuj pierogi. Starannie zlep brzegi, dociśnij widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 5 min. Podawaj ze śmietaną.
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 520 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety