Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi ze śliwkami"
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336606
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3578
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422669
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2428
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336606
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3578
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422669
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2428
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Wbij jajko. Dodaj mleko oraz 3 łyżki śmietany. Wyrób elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na godzinę do lodówki.
Pozostałą śmietanę wymieszaj z 4-5 łyżkami cukru trzcinowego i roztartym rdzeniem z wanilii. Dodaj sporą szczyptę cynamonu. Odłóż do lodówki. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wypestkuj. W miejsca po pestkach wsyp po szczypcie cukru trzcinowego.
Ciasto rozwałkuj, kubkiem wykrawaj duże kółeczka. Na każdym ułóż połówkę śliwki z cukrem. Uformuj pierogi. Starannie zlep brzegi, dociśnij widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 5 min. Podawaj ze śmietaną.
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 520 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety