Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi ze śliwkami"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456848
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1237
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2110
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 510
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456848
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1237
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2110
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 510
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Wbij jajko. Dodaj mleko oraz 3 łyżki śmietany. Wyrób elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na godzinę do lodówki.
Pozostałą śmietanę wymieszaj z 4-5 łyżkami cukru trzcinowego i roztartym rdzeniem z wanilii. Dodaj sporą szczyptę cynamonu. Odłóż do lodówki. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wypestkuj. W miejsca po pestkach wsyp po szczypcie cukru trzcinowego.
Ciasto rozwałkuj, kubkiem wykrawaj duże kółeczka. Na każdym ułóż połówkę śliwki z cukrem. Uformuj pierogi. Starannie zlep brzegi, dociśnij widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 5 min. Podawaj ze śmietaną.
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 520 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety