Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-02-2008
Pyszne aromatyczne danie w sam raz na obiad lub kolacje we dwoje...
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16864
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23985
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16864
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23985
Składniki
Pierś z kurczaka oczyścić z błony i opłukać, pociąć na cienkie paseczki w miseczce natrzeć oliwą z oliwek, pieprzem ziołowym, papryką słodką, ziołami prowansalskimi, przyprawą do kebaba i gyrosa, solą, następnie przykryć i opcjonalnie odstawić do lodówki na jakiś czas ,ale niekoniecznie. Paprykę swieżą posiekać na cienkie paseczki, kurczaka najpierw podsmażyć na patelni do momentu kiedy zbrązowieje następnie zalać połową szklanki zimnej wody i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać posiekaną papryke i dusić do momentu aż mięso i papryka będą miękkie, doprawić odrobiną curry. Sos ciemny pieczeniowy knorr wymieszać z odrobiną zimnej wody i dodać do mięsa, śmietane wymieszać w kubeczku z odrobiną gorącego wywaru potem powoli dodawać do całości potrawy. Na koniec wymieszać łyżke mąki z zimną wodą i powoli dodawać do sosu by zgęstniał. Ryż ugotować na sypko z odrobiną curry. Gotowe. Wygląda efektownie jeśli ryż przełożymy do małej miseczki lub filiżanki jako foremki przełożymi na talerz a do okoła zalejemy sosem mięsno paprykowym. Z doświadczenia wiem ,że najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy aromat papryki i curry przesiąknie w kurczaka. SMACZNEGO