Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piersi gęsi z duszonymi jabłkami"
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 33
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 19
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 737
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2761
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 33
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 19
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 737
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2761
Składniki
ok. 120 minut
Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 90 minut.
Jabłka (np. odmiany idared)umyć, wytrzeć do sucha, ułożyć obok gęsiny około 15 minut przed końcem pieczenia. Upieczone mięso oraz jabłka wyjąć z brytfanki, trzymać w cieple, żeby nie wystygły.
Sos z dna naczynia przelać przez sitko wprost do garnka. Dolać bulion warzywny i sok jabłkowy. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu. Wymieszać, gotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Upieczoną gęsinę ułożyć na półmisku. Obłożyć pieczonymi jabłkami. Udekorować plasterkami pomarańczy, miechunką i majerankiem. Podawać z sosem.Źródło: Życie na gorąco