Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piersi gęsi z duszonymi jabłkami"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1258
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 261
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2260
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4346
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1258
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 261
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2260
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4346
Składniki
ok. 120 minut
Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 90 minut.
Jabłka (np. odmiany idared)umyć, wytrzeć do sucha, ułożyć obok gęsiny około 15 minut przed końcem pieczenia. Upieczone mięso oraz jabłka wyjąć z brytfanki, trzymać w cieple, żeby nie wystygły.
Sos z dna naczynia przelać przez sitko wprost do garnka. Dolać bulion warzywny i sok jabłkowy. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu. Wymieszać, gotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Upieczoną gęsinę ułożyć na półmisku. Obłożyć pieczonymi jabłkami. Udekorować plasterkami pomarańczy, miechunką i majerankiem. Podawać z sosem.Źródło: Życie na gorąco