Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piersi kurczaka w liściach kapusty"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3739
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3804
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 374
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 690
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3739
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3804
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 374
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 690
Składniki
Oczyszczoną główkę kapusty włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i krótko obgotuj. Wyjmij, przestudź. Z główki oderwij pojedyncze liście. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Piersi oczyść starannie, opłucz, usuń ewentualne kostki oraz błonki. Zalej bulionem, gotuj 15 minut. Odcedź, bulion pozostaw. Mięso kurczaka zmiel i wymieszaj z przestudzonym ryżem. Marchewki oczyść, pokrój w paseczki. Dodaj do masy razem ze startym żółtym serem. Dopraw solą i pieprzem. Liście kapusty rozłóż na blacie. Zetnij zgrubiałe nerwy.
Na każdym liściu ułóż część farszu. Zwiń starannie gołąbki. Ułóż je w dużym rondlu lub garnku o grubym dnie (tak, aby końcówki liści znajdowały się pod spodem). Możesz też obwiązać gołąbki nicią lub spiąć wykałaczkami.
Pomidory z puszki (bez skórki) rozmiksuj razem ze szklanką bulionu, w którym gotowałaś mięso. Dodaj szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Sosem podlej gołąbki. Dodaj łyżkę masła i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 360 kcal, cena 3,50 zł.Źródło: Świat kobiety