Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi w kapuście - lżejsza wersja gołąbków

Piersi w kapuście - lżejsza wersja gołąbków

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Piersi w kapuście - lżejsza wersja gołąbków"

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • sól
  • 20 dag ryżu
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • pieprz
  • 3 marchewki
  • 10 dag sera żółtego
  • pieprz
  • 1 puszka pomidorów (45 dag)
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piersi w kapuście - lżejsza wersja gołąbków

Przygotowanie

  1. czas ok. 60 min; porcja – 360 kcal, cena 3,50 zł

  2. Główkę kapusty oczyść, włóż do osolonego wrzątku i krótko obgotuj. Wyjmij, przestudź. Z główki kapusty oderwij pojedyncze liście. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

  3. Piersi oczyść, zalej bulionem, gotuj 15 minut. Odcedź, bulion pozostaw. Mięso kurczaka zmiel i wymieszaj z przestudzonym ryżem. Marchewki oczyść, pokrój w paseczki. Dodaj do masy razem ze startym żółtym serem. Dopraw solą i pieprzem. Liście kapusty rozłóż na blacie.

  4. Na każdym liściu ułóż część farszu. Zwiń starannie gołąbki. Ułóż je w dużym rondlu lub garnku o grubym dnie (tak, aby końcówki liści znajdowały się pod spodem). Możesz też obwiązać gołąbki nicią lub spiąć.

  5. Pomidory z puszki (bez skórki) zmiksuj razem ze szklanką bulionu, w którym gotowałaś mięso. Dodaj szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Sosem podlej gołąbki. Dodaj łyżkę masła i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń