Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piersi w kapuście - lżejsza wersja gołąbków"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4210
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 427
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 855
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3716
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4210
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 427
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 855
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3716
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 360 kcal, cena 3,50 zł
Główkę kapusty oczyść, włóż do osolonego wrzątku i krótko obgotuj. Wyjmij, przestudź. Z główki kapusty oderwij pojedyncze liście. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Piersi oczyść, zalej bulionem, gotuj 15 minut. Odcedź, bulion pozostaw. Mięso kurczaka zmiel i wymieszaj z przestudzonym ryżem. Marchewki oczyść, pokrój w paseczki. Dodaj do masy razem ze startym żółtym serem. Dopraw solą i pieprzem. Liście kapusty rozłóż na blacie.
Na każdym liściu ułóż część farszu. Zwiń starannie gołąbki. Ułóż je w dużym rondlu lub garnku o grubym dnie (tak, aby końcówki liści znajdowały się pod spodem). Możesz też obwiązać gołąbki nicią lub spiąć.
Pomidory z puszki (bez skórki) zmiksuj razem ze szklanką bulionu, w którym gotowałaś mięso. Dodaj szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Sosem podlej gołąbki. Dodaj łyżkę masła i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.Źródło: Świat kobiety